I helgen var vi på Ulricehamns BK:s rankningstävlingar i lydnad. Under lördagskvällen hade den finske domaren och FCI-delegaten Carina Savander-Ranne en regelföreläsning. Där delade hon generöst med sig av det förslag i lydnadsklass 3 som finns inför nästa års nya regelperiod. Här nedan hittar du våra minnesanteckningar från föreläsningen, som kan vara bra att ha inför kommande lydnadssatsning.
I rundamomentet ska 3-6 koner användas för att hunden inte ska svänga så snävt. En tunna är också tillåtet, men hon trodde inte att det skulle användas speciellt ofta, i Finland i alla fall. Anledningen till förändringen är att minska den skaderisk man menar finns med tajta svängar. Konerna ska stå relativt nära varandra så att speciellt små hundar inte ska få för sig att springa emellan. Man kommer kunna få avdrag om hunden går för snävt runt konerna. Önskvärt är att svängen är liksidig.
Positioner (det nya ”zätat”): Det kommer att utföras två positioner (bestäms för dagen), den ena avslutas med att hunden inkallas till en gående eller stående förare (många alternativ finns, detta kan bli en klurighet för tävlingsledaren), den andra med ”vanlig” upphämtning, så som det görs nu. Positionerna ska utföras i början, i mitten eller i slutet av fria följet, och tävlingsledaren ska tydligt säga till om när övergång från fritt följ till positioner sker (och eventuell övergång från positioner till fritt följ).
Runda + inkallning: Det blir två för dagen bestämda positioner i inkallningen och nytt är att även sitt kan bli aktuellt. Ordningen kan då vara vilken som, exempelvis först sitt och sedan stå. Tanken är att man prövar hunden i två positioner i inkallningen och den tredje i rundandet. Det är dock inte ett måste, men hon såg det som en naturlig tanke. Det kommer att bli tillåtet med handtecken även i inkallningspositionerna, så som det nu är i rundamomentet.
I apporteringsdirigering är det tänkt att det lottas vänster, mitten eller höger och att man får veta vilken när hunden har ställts efter sändandet. Det kommer inte att finnas någon kon och inte heller någon ring att sända till. Istället ska hunden skickas förbi en tänkt linje 10 meter framför ekipaget (på vilken konen står idag). Enligt Carina fick man ställa hunden när som helst mellan 10 meter och apporterna, med effekten att det kan bli en svår dirigering om hunden ställs nära mittapporten. Idealet är ett rakt skick men hon tyckte också att det inte gjorde något om hunden sprang lite snett. Sprang den väldigt snett så skulle det dock dras på.
Hon betonade att domaren måste höra kommandon, de får alltså inte vara så tysta att de inte hörs eller inga alls. Det gäller ju framför allt kommandon i moment där hunden kan tjuvstarta. Detta gäller dock inte i till exempel fria följet, där ju det tydligt syns att hunden följer föraren, och det är ju heller inte tvång att ha kvar-kommandon vid lämnande.
När det gäller fria följet och bedömning så kommer det att bli krav på luftigare fotgående, inga hundar som rör vid och lutar sig mot föraren, utan det ska finnas en luftspalt emellan enligt henne. Hon dömde enligt detta under söndagens rankingtävling också, så det blev många låga betyg i det momentet.
Vid bedömning av tomskicket innan rutan så kommer man att bli mer frikostig när det gäller att vara inne eller inte. Det är acceptabelt om hunden har en tass eller två var utanför cirkeln, men då med litet poängavdrag. Hon var till och med inne på att det kunde vara smartare för föraren att inte dirigera om ifall någon tass är utanför eftersom omdirigering kostar betydligt.