pike_genomskinlig
namnskylt_s
skojfot_2

Vinst eller lärdom? Eller både och?

Det där uttrycket ”antingen vinner man eller så lär man sig något” är himla bra att hålla fast vid. För oss ger det en konstruktiv känsla. Den här tävlingen, eller vilken typ av utmaning man ger sig på, är ju troligen inte den sista man gör. Det som händer här tar man med sig till nästa träningsperiod, och är därför viktig för ens utveckling. Sen är det det där med att vinna. Vad är egentligen en vinst? Nu kommer ett pinfärskt och för oss konkret vallningsexempel på att frågan kan besvaras på flera sätt.
 
IK1 ERG idag i Lissma där Kiitos var anmäld. Han hade ett ganska sent startnummer så vi hann se en del ekipage innan. Flera fina rundor i alldeles lagom utmanande förhållanden för dessa ofta ganska orutinerade hundar. Planen var att Kenth skulle stå kvar vid startpinnen under drivningen. Förstås lättare att pricka grindar och linjer om man går ut i banan och finns närmare hunden men det fanns en anledning. Kiitos är nämligen inbjuden till en kul tävling i Malmö i oktober. Den heter Swedish Nursery och är som ett substitut för unghunds-SM som blev inställd på grund av pandemiläget. Jätteinspirerande att ändå få vara med på en final i år, så nu gäller det att ladda. Swedish Nursery är som en lite lättare IK2, man ska alltså stå kvar vid pinnen under drivningen, vilket var anledningen till Kenths val. Här fanns en bra träningschans. Sagt och gjort, så blev det. Och Kiitos klarade av det hela jättefint! Lite svårt vid krossgrinden som var åtminstone 150 meter bort men det gick vägen. Resten gick också bra utan större missöden, och vi var supernöjda. Här kan man säga att den första vinsten redan var inkasserad. Sätta upp ett mål och lyckas med det är en vinst, kanske den mest betydelsefulla. Sedan visade det sig att poängen räckte till en vinst i tävlingen. Förstås superkul det också, men vi hade ju redan vunnit, så att säga. Och så finns här även en tredje vinst. Gårdagens träning med Kiitos var ingen höjdare. Fina tackor men lite luriga. Så pass att Kiitos blev helt utmanövrerad vid upptaget. De spred envist på sig och några tog sig förbi honom tillbaka till resten av tackorna. Vi kommer alltid att sprida lovord om Kiitos men hans starkaste sida just nu är inte att strida mot envisa tackor i upptaget. Därför var det verkligen ingen kul händelse, och något som gav frågetecken till dagens tävling. Men idag fanns inga spår av tveksamhet. Så självklart som vad som helst så tog han tag i tackorna och drev dem lugnt och bestämt hem efter upptaget. Det var den största segern idag! Så vad är en vinst och vad är en lärdom? Känns som att man behöver tänka till ett par extra gånger kring detta. Det handlar förstås om vad man ser som utmaningar och vilka ens mål är. Det trevliga är ju att det finns mer än en sorts vinst att vinna!
 
Tack Mälarmårdens VK för en som vanligt perfekt arrangerad tävling, och grattis till pallplacerade och alla andra med fina rundor!